KUMLAMA NEDİR ,  NASIL YAPILIR ?

Kumlama , metalin zamanla pas ve korozyona uğramasından dolayı üzerindeki yağ,kir,pas ve korozyonu kaldırıp boyama işlemi ile metalin kullanım ömrünü uzatmak için uygulanan bir yöntemdir. Kumlama işlemi, özel imal edilmiş grit adında çeşitli aşındırıcı maddelerle yapılır. Kumlama , metal yüzeyinde görünen ya da mikronize boyutlardaki pas ve korozyonu yok etmekle birlikte, metalin özünü ortaya çıkarmaktadır. Kumlaması henüz bitmiş olan bir metal, pas ve korozyona karşı en korumasız olduğu zamandadır. Metal kumlama işleminden sonra nemli bir ortama bırakılırsa bir kaç saat içinde renk değişimi ile kendini belli eden oksidasyona maruz kaldığı gözlenir. Bu sebeple kumlanmış olan metal en kısa sürede korunmalı ve boyanarak metalin hava ile teması kesin suretle kesilmelidir. Bunun için en iyi uygulama zinc boyamadır. Kumlama işleminin amacı her şeyden önce boya uygulanacak olan metalin tam anlamıyla temizlenmesi ve uygulanacak olan boyanın metal yüzeyinde tutunabileceği gözenekler ve pürüzlülük oluşturmaktır.

ÇALIŞMA PRENSİBİ

ALFATECHNIC kumlama kazanı içerisine kullanılacak granül (ÇELİK GRİT- BAZALT, KUM VB) doldurulur. Sonrasında kompresör (TEK NOZUL İLE ÇALIŞILACAKSA MİNİMUM 37 KW VİDALI KOMPRESÖR KULLANILMALI ) 6- 8 BAR basıncında hava hattından gelen hava kumlama kazanına iletilir. Gelen hava ile Alfatechnic kumlama kazanı içerisindeki mantar kapanarak kumlama kazanı içerisinde basınç oluşur.Alfatechnic Kumlama Kazanı alt kısmındaki SGV VANA (ÖZEL ÇELİK GRİT VANASI )  ve ya FSV VANA (BAZALT-KUM VANASI ) ayarı yapılarak kumlama kazanı içerisindeki granül öncelikle SEL kumlama hortumuna iletilir. Dakikada 3-4m3 granül basınçla birlikte hortum ucundaki özel KENNAMETAL nozuldan (NOZUL TUNGSTEN 400 SAAT- BORON 1000 SAAT çalışma kapasitesinde ve özelliklerindedir.) çıkarak kumlanacak yüzeye ulaşır. İstenilen yüzey kalitesine ulaşıncaya kadar bu işlem devam eder. İsteğe bağlı olarak kumlama kazanı manuel veya otomatik olabilir. Otomatik kumlama kazanlarında Özel CONTRACOR Remote Control Valfi ve hortum ucuna bağlanan mandal desteği ile kumlama kazanı uzaktan durdurup tekrar çalışması sağlanabilmektedir.

İŞ GÜVENLİĞİ

ALFATECHNIC kumlama kazanı ile kumlama yapılırken oluşan basınç ile atılan granülün ve oluşan tozun uygulamacı ve çevredeki personele zarar vermemesi adına ALFATECHNIC GÜDERİ kumlama tulumu, RPB ASTRO (2000 SAAT ÇELİK GRİTE DAYANIKLI VE SES GEÇİRMEME ÖZELLİĞİE SAHİP ) kumlama maskesi ve ALFATECHNIC hava sehpası kullanılmalıdır.

ALFATECHNIC MAKINA

 KUMLAMA & BOYAMA PROSESLARİNDE DEGISEN IS GUVENLIGI NORMLARI VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR.

Is guvenligi normlarinin Avrupa standartlarina gore uyarlanmasinin ardindan son yillarda kumlama ve boyama proseslerinde operator güvenliğini birkaç yönden ele almalıyız , bunlardan ilki ;  kumlama ve boyama da kullanılan makinaların cok ıyı tanınması ve ona gore önlemler alınmasıdır. Makinalar Yüksek basınç ihva ettiklerinden makinaların kullanılması iyi bir eğitim ve tecrube gerektirmektedir ayni zamanda basınçlı hatlarda doğru hortum , doğru bağlantı elemanları kullanılması , ikinci dikkat edilmesi gereken husus ise, her iki prosesdede kapalı alan havalandırması ve personele gelen solunum havasının kalitesidir.

İlk olarak makine kullanımına değinelim,

Kumlama prosesinde kullanılan basınçlı kumlama kazanı iki tiptir;  bunlardan ilki manuel dediğimiz basınçlı havanın  basit bir  küresel vana ile kontrol edilmesidir,manuel tipte kazan sahibi olanların kazan başında bir başka personel koymak kaydı ile işlerliği ve aynı zamanda kumlama yapan personel güvenliğini sağlamaktadırlar ,fakat bu günümüzde kişi güvenliği yönünden ve maliyetler yönünden tercih edilen bir durum değildir , zira ; kumlama yapan personelin olası rahatsızlığı veya ani denge kaybı sonu felaketle biten bir kazaya sebep olabilir ,bu yüzdendirki günümüzde kişi güvenliğine önem veren üretim tesislerinde  otomatik kumlama kazanı kullanılmaktadır . Bu kazan tipi öncelikle ,uzaktan kontrol valfi  ve bir mandal yardımı ile kumlamayı ne zaman çalışıp ne zaman çalışmıyacağına operatör karar vermektedir.Otomatik kazan ile uygulamada personelin ani denge kayıplarında ve olası düşmelerde mandal personelin elinden çıktıktan sonra operasyon duracak hortum basınçtan kurtulacaktır.Kişi güvenliği  bakımından çok önemli bir techizattır.hem kişi güvenliğini arttırmaktadır hemde  adam / saati kısaltmaktadır.Ülkemizde ve dünyada özellikle kapalı alanlarda yani kumlama & boyama odalarında kullanılan bu sistem kişi güvenliğini iyileştirmiş , iş kazalarını minimuma indirmiştir.Alfatechnic Makina Yaptigi tum tesislerde ozellikle bu detaya dikkat etmektedir, Otomatik kazan secimi Operatoru tamamen guvence altina almaktadır.

Bu basınç aşındırıcı granülün sertliği ile birleşince çok tehlikeli bir uygulamayıda beraberinde getirmektedir.Kumlama operatörleri konu ile ilgili eğitim ve tecrube eksiği olmayan personelden seçilmelidir.eğitimlerin yeterliliği ile kaza oranları ters orantılıdır.

Otomatik kumlama kazanı(230 litre Alfatechnic marka)

Kumlama zamanında kumlanan parçadan sıçrayan granüllerden korunmak için deri tulum ve celik granüle bile mukavemeti yüksek bir maske kullanılmalıdır.Böylelikle operatör yüksek basincta cikan parcaciklarda tum uzuvlarini korumuş ve aktif karbon filtreden gecen hava ile nefes alacagindan kumlama tozunun negatif etkilerinden  %100 korunacaktir.

Boyama prosesinde ise genellikle boya pompaları kullanılmaktadır .

Boya pompaları ana güç kaynağı baz alınarak sınıflandırılmıştır ,örnek verecek olursak

basınçlı hava ile çalışan pompalar , elektrik motoru tahriği ile çalışan pompalar gibi fakat bu tarz pompaların genel ortalamada ortak özelliği tabanca çıkışlarında 200 bar ortalama ile çalışmalarıdır ,boyanın özellikleri değiştikçe ve iş miktarı artıp ,azaldıkça pompa ebatlarıda , çalışma basınçlarıda değişmektedir( 100bar-500bar).

200 bar ve üzeri bir sıvı akışı insan vucuduna direk temasta ciddi sakatlanmara , uzuv kopmalarına kadar giden kazalara sebep olabilir.

Bu sebepten boya pompası operatörleri iyi bir eğitimden geçtikten sonra pompalarını çalıştırmaları gerekmektedir.Atılan boya genellikle zehirli boya olduğu için operatör maskesi ve tulumu önemlidir maske tam yüz olmalı ve tulum tam boy olmalıdır.Eldiven kesinlikle kullanılmalıdır.Amaç boyanın overspray inin veya basincli boyanin cilt ile temas etmesini önlemektir.

Gerek kumlama kazanlari gerekse boya pompalarina bağlanan hortumlarin ozelliklerinin

Kumlamada 10 bar calisma basinci olan hava hortumu ile cam lock bağlantılı olmalıdır.

Bu bağlantıların guvenlik kablosu ile baglanmasi zorunluluk olarak karsimiza cikmaktadir.

Ayni güvenlik halantlarini kumlama hortumu hattında da kullanilmasi unutulmamalidir.

Boya hortumlarinda ise hava hortumu, kumlama prosesindeki gibi 10 bar calisma basinci hava hortumu kullanilmali , boya hortumlarindaki ozellik ise pompanin gücüne bagli olmakla beraber calisma basinlari 250-750 bar arasi dagiskenlik göstermektedir, bu hortumlar cift telli ve solvente dayaniklidir.

Bahsi gecen urunleri ile alkali detayli bilgi Alfatech Makina tarafında gerek internet sitesinde gerekse telefon ile verilecektir.